Autós közlekedés – Mire figyeljünk a nyári szezonban?

Gépjárművel közlekedők a nyári melegekben fokozatosan vannak kitéve veszélyhelyzeteknek. Ezekben a meleg hónapokban sokkal ingerültebbek az emberek, és a meleg hatására a reflexünk is némiképp lassul. Fontos, hogy az alábbi összefoglalóban megtalálható részeket legalább egyszer átolvassa az ember.

Nagyon fontos, hogy a gépjárművek ne legyenek túlmelegedve, mert ilyenkor az utastérben nagyon kellemetlen állapotok lehetnek. Amennyiben klímás az autónk, fontos, hogy az megfelelően működjön, mert különben csak a meleg levegőt keringteti a rendszer. 1-2 évente fontos lehet a klíma tisztítása is, melyet egészségügyi okokból kifolyólag érdemes időközönként megnézetni, ahol a gázszintre is rámérnek, és szükség esetén rá is töltenek. Amelyik gépjárműben nincs klíma, ott ajánlatos árnyékos, hűvös helyen parkolni. Erre a célra tökéletesen megfelel a garázs, vagy akár egy nagyobb fa árnyéka is. Ha a hűtésről már kellőképpen gondoskodtunk, akkor a benn ülő utasok is jó ha tartanak maguknál folyadékot, higgyék el, jól fog jönni.


Közlekedéseink alkalmával fokozottan kell figyelni a türelmességre és az empátiára ezekben a hónapokban. Nagyon fontos a KRESZ betartása is, mert alapesetbe a szabályozással nincs semmi probléma, a gondok csak akkor jönnek elő, ha a szabályokat nem tartjuk be.

A nyári hónapokban sokan döntenek a motorok mellet, aminek megvan a maga szépsége de a veszélye is. Aki motorral közlekedik, sok esetben választja útvonalául a felezővonalat, sőt egy sávon belül lavírozik az autók között.  Bár ezt nem nagyon lehetne mégis megtörténik és ilyenkor jön képbe a türelem és a lojalitás. Fontos, hogy az autósok még sávon belüli mozgások esetén is nézzenek a tükörbe, gondolva a meggondolatlan motorosokra is, ezzel elkerülhető az esetleges balesetek is. Itt és most kell megjegyeznünk azt is, hogy természetesen nem mindegyik motoros szabálytalankodik, csupán csak egy kis részük hajlamos a szabályszegésekre, de mivel a motorral, vagy akár kerékpárral közlekedők szinte védtelenek egy baleset esetén, ezért érdemes azt elkerülni.