Meddig kell fizetni a gépjárműadót?

A gépjármű tulajdonosok sok esetben nem is tudják, hogy mi mindenre kell figyelni, hogy mi mindent kell fizetni, hogy semmilyen szabálynak, törvényi előírásnak ne mondjanak ellent. Egy-egy fizetési mulasztás, egy-egy késői befizetés súlyos bűntetűseket vonhat mag után. Ezért fontos hogy minden kötelezettségről megfelelő ismerettel rendelkezzenek, hogy pontosan tudja mindenki, hogy meddig kell fizetni a gépjármű adót?


A gépjárműadó bevezetését a jogalkotók a motorizáció következtében felmerülő költségek elosztásával, és az önkormányzatok bevételeinek növelésével magyarázták. Így ezt az adónemet minden rendszámmal rendelkező gépjármű tulajdonosnak be kell fizetnie az illetékes önkormányzatnak. Az adó alapjául a motorok teljesítménye szolgál. Érdekes és fontos tudni, hogy az adót egy évre számítják ki és az éves adót annak az üzembentartónak kell megfizetnie, aki az adott év első napján tulajdonosként/üzembentartóként be van jegyezve.

Tehát amennyiben év közben tulajdonos váltás következik be az említett adót akkor is a régi tulajdonosnak kell megfizetnie. Azoknál az autóknál melyek év közben kerülnek, újra forgalomba annak kell megfizetnie az adót, aki a forgalomba helyezés hónap utolsó napján tulajdonosként/üzembentartóként be van jegyezve. A gépjárműadó mértékét egy évre határozzák meg, melyet két egyenlő részletben kell az üzembentartóknak megfizetni.

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztán lássa, hogy kinek és meddig kell fizetni a gépjárműadót. Az adó megfizetése alól nem lehet kivételt tenni, így a meg nem fizetése büntetést eredményezhet. Érdemes minden esetben inkább az okmányirodán ellenőriztetni amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mert ezzel pénzt és időt is megtakaríthatunk. Fontos, hogy adás-vétel esetén is a törvényi előírásoknak megfelelően járjunk el a közlési kötelezettséggel, hiszen ennek elmulasztása például kihathat a következő évre vonatkozó gépjárműadó fizetéseire is.