Mennyibe fog kerülni a külföldről behozott autó forgalomba helyezése?

Az európai piac sok esetben kecsegtet kedvező vételi lehetőségekkel az autókereskedelemben. Nagyjából ez annyit jelent, hogy a külföldön megvásárolt autóknak az ára jelentősen kedvezőbb, mint amit az ember idehaza el tud érni. Azonban ilyen esetekben figyelembe kell venni a behozatal mellett a forgalomba helyezés plusz költségeit is. A szabályozások folyamatosan változtak így kicsit nehezebben lehetett követni ezeket. Aki ma szeretne külföldről autót behozni, az mielőtt elindul az autóért jó ha tájékozódik, hogy mennyibe fog kerülni a külföldről behozott autó forgalomba helyezése.


A külföldről behozott gépjárművek Magyarországi forgalomba helyezéséhez több dologra is szükség lehet. A legfontosabb az elfogadott adás-vételi szerződés, vagy a külföldi autókereskedés számlája. A behozatal után érdemes az ügyintézést a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál kezdeni, hiszen mindenhez szükséges lesz a jármű műszaki adatlapjára. Az adatlap kiállítása után a megyei vámhivatalnál fogják a regisztrációs adó mértékét megállapítani, melyet be kell fizetni.

Ezt követően a területileg illetékes okmányirodába kell menni ahol elvégzik a jármű származásának ellenőrzését. Amennyiben mindent rendben találnak, úgy megkezdődhet a forgalomba helyezési eljárás.

A költségek alakulását könnyedén ellenőrizheti, a költségeit könnyedén megtervezheti előre. Az interneten ma már több honlapon is megtalálható a regisztrációs adó kalkulátor, mely a megadott adatok alapján szinte azonnal kiszámolja a legfontosabb költségeket. Az adatokat megkapva Ön könnyedén el tudja dönteni, hogy a behozatal valóban nagy anyagi segítség-e, érdemes-e a behozatal mellett döntenie.