Az autóbiztosítás legfontosabb 10 pontja

Akinek autója van, annak természetesen a legfontosabb szempont mielőtt beleül, hogy a jármű biztonsági, műszaki téren maximálisan megfeleljen az előírtaknak és persze, hogy a benne utazók tökéletes biztonságot élvezzenek. E mellett azonban legalább ekkora jelentősége van annak is, hogy kössünk egy olyan biztosítást, amely egy szerencsétlen baleset során legalább anyagi hátteret jelent a tulajdonosnak.

Azt persze mindannyian tudjuk, hogy a kötelező biztosítást nem választjuk, hiszen ennek megléte nélkül el sem lehet indulni a közúti forgalomba. E biztosítási módozat meglétére tehát különös gondot kell mindenkinek fordítani. Ahhoz, hogy a kgfb megkötése abszolút zökkenőmentesen történhessen, itt most elmondjuk, hogy mi is az autóbiztosítás legfontosabb 10 pontja.


A kötelező biztosítás megkötése nem csak a személyautókra előírás, hanem minden egyes olyan járműre kötelező megkötni, amely részt kíván venni a forgalomban és hivatalosan forgalomba helyezte a hatóság. Nem közlekedhet tehát kötelező nélkül rendszámmal ellátott lassú jármű, valamint pótkocsi és félpótkocsi sem. Ami a kötelező felelősségbiztosítás területi érvényességét illeti, az itthon készült szerződések teljes Európára érvényesek, kivéve a volt Szovjetunió és annak pár utódállama.

Gyakorta találkozunk azzal a kérdéssel, hogyan zajlik a kötelező biztosítás megkötése a forgalomba helyezést megelőzően. Ilyenkor meg lehet kötni a módozatot még akkor is, amikor a rendszámot még nem tudjuk, ebben a helyzetben az autó alvázszáma lesz a beazonosító adat. Természetesen, a szerződés véglegesítéséhez a biztosító felé azonnal meg kell küldeni a már ismert rendszámot, mely adatszolgáltatást meg lehet tenni e-mailen is. Egy kötelező biztosítási szerződés megkötéséhez Önnek egy lépést sem kell tennie, otthonából, a karosszékből egyszerűen és gyorsan itt a mi oldalunkon megteheti. Erre szolgál a kötelező biztosítás kalkulátorunk, melynek megnyitás után Ön elé tárul minden vezető biztosító épp aktuális kötelező biztosítási ajánlata, ezeket áttekintve össze is tudja rögtön a tarifákat és szolgáltatásokat hasonlítani, majd könnyedén kiválaszthatja, melyik konstrukció a legszimpatikusabb. Az online kötésnek persze más előnye is van, m int például az interneten történő szerződéskötéssel járó díjkedvezmény. A kalkulátor nem csak az alapdíjat és a hozzá tartozó kedvezményeket számolja, hanem természetesen már a baleseti adó összegét is belekalkulálja a fizetnivalóba. Ez pedig azt jelenti, hogy aki itt köti nálunk kötelezőjét, annak semmi más teendője nem lesz ez után, mint a majd megérkező csekket befizetni.

Amikor valaki gépkocsival külföldre utazik, akkor is van némi teendő, mert a kötelező biztosítás igazolására ilyenkor ki kell váltani a nemzetközi zöldkártyát. Ehhez kizárólag abban az esetben lehet hozzájutni, amikor a biztosítási díj rendszeres fizetése adott és nincs elmaradás. A rendszeres díjfizetést nagyon egyszerűen tudjuk igazolni, mégpedig akár a biztosítási kötvénnyel, vagy a befizetést igazoló bizonylattal, de a biztosító kiállít egy igazolólapot is erről a tényről. A kgfb rendes fizetésének igazolására bár mikor szükség lehet, például egy közúti ellenőrzéskor, így a legjobb, ha a fenti okmányokból egy mindig nálunk van. Fontos kérdés, hogy, hogy milyen teendők állnak elő akkor, amikor történik egy káreset. Ezért lényeges mindenkinek elolvasni, hogy mi is az autóbiztosítás legfontosabb 10 pontja. Ilyenkor ugyanis meg vannak az eljárás szabályai, aminél a legfontosabb szempont, hogy a baleset járt-e személyi sérüléssel. hogyha nem, akkor nem előírás a rendőrség értesítése, de minden ettől eltérő eset során a baleset bármelyik résztvevője ragaszkodhat hivatalos személy jelenlétéhez, a felelősség jogszerű elbírálása érdekében. Mindkét félre nézve kötelező azonban az Európai Baleseti Bejelentő lap kitöltése, a baleset tényét pedig a kár okozójának 5 napon belül, a kárt elszenvedő félnek pedig 30 napon belül be kell jelentenie saját biztosítója felé.

Amikor netán a baleseti bejelentő lap nincs kéznél egyik félnél sem, akkor minden további nélkül megengedett, hogy egy üres papírlapra felírják a két fél adatait, a gépjárművek adatait és a baleset körülményeinek fontos adatait is lehetőség szerint egy szemléltető rajzzal együtt. Hogyha van, vagy vannak a káreseménynek szemtanúi, akkor meg kell kérni őket, hogy szintén ezen a papíron adják meg ők is adataikat, elérhetőségüket. Az autóbiztosítás legfontosabb 10 pontja között ott szerepel az a kérdés is, hogyan működik a kötelező esetében a biztosítóváltás? Aki ezt tervezi, annak egyetlen teendője van, hogy a biztosítási évforduló előtt minimum harminc nappal írásban felmondja a meglévő szerződését. Ezt követően az internetes kalkulátor használatával ki lehet választani, melyik biztosítóhoz szeretne átkötni és mi minden további terhet leveszünk a válláról.

Amiről még beszélni kell ezzel kapcsoltban, az a kártörténeti igazolás. Erre a nyilatkozatra a biztosítóváltáskor van szükség, még pedig arra szolgál, hogy a régi biztosítónk a nála lévő szerződés során az ügyfél által okozott káreseményekről nyilatkozzon. Az évközi vagy év végi átkötésekkor a biztosító társaságok kapcsolatba lépnek egymással, hogy a kártörténeti igazolás kiadása, illetve beszerzése minél egyszerűbben történhessen.

A híranyagot a biztoshely.hu szolgáltatta - Köszönjük!